Зимнина

Хрупкава солена ТУРШИЯ (без варене, оцет, захар и стерилизация)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Днес ще е ви покажа, как си правя хрупкава солена туршия, без стерилизация. Ще разчитаме на лакто-ферментация, което е същата технология като при киселото зеле. Този тип туршия се приготвя супер лесно както ще видите. Може да се приложи и за други зеленчуци. Важен елемент е да добавите 40-45г сол на литър добавена вода и да разклащате всеки ден туршията, за да втаса добре и да не се развали. След като е готова може да прекъснете ферментацията с аспирин или натриев бензоат.

Надявам се да ви хареса!

Може да споделите своите резултати, като се присъдедините към фейсбук групата ТУК

Продукти

  • зеленчуци по избор (карфиол, морков, зеле, зелени домати, целина)
  • синап
  • вода
  • 40-45г сол на литър вода

Приготвяне

Няколко бързи стъпки

Измиите и почистете зеленчуците добре. Отстранете, ако има наранени, защото може да ни развалят туршията.

Зеленчуците се нареждат в бидон или в буркани, може и по двата начина. Аз предпочитам в бидон или по-големи буркани за по-лесно. Между тях се слага целина (корени и листа) и синап.

Добавя се вода, като е важно да измерите колко течност добавяте, от това ще зависи количеството на солта.

Слага се сол – около 40 до 60 грама на литър течност. 4%-6% солен разтвор не позволява на други бактерии да се формират в саламурата, само тези, които спомагат лакто-ферментацията.

Разбърквате добре и това е.

В началото се оставя на топло да “втаса” за около 7-8 дни, след това може да се премести на по-хладно, дори да се стерилизира. За около 10 дни туршията би трябвало да е готова

Важен момента е, че трябва да се разбърква (разклаща) всеки ден. Друг важен елемент е синапът, който пази зеленчуците+ хрупкави и допринася със своя вкус.

Когато втаса може да спрете процеса на ферментация с аспирин или натриев бензоат. На малък буркан (700мл) слагам 1 аспирин, на големите буркани 4, на бидона 10-12.

Write A Comment