За обяд или вечеря

3 ЛЕСНИ рецепти с които да си набавиш ВИТАМИНИ през зимата

Pinterest LinkedIn Tumblr

В днешния клип ще ви покажа на кои сезонни зеленчуци наблягам есенно и зимно време, тъй като доста хора са ми споделяли, че зимата не хапват толкова зеленчуци, защото няма хубави пресни и вкуса им не е същия като лятно време – за което съм напълно съгласен.

Ще ви покажа няколко от любимите си зеленчуци, често подценявани, както и 3 ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ, които да си приготвите с тях. Надявам се клипът да ви хареса!

Ако имате идеи за разни теми, които да покрием в бъдеще, ще се радвам да ги чуя.

Beard on!

Може да споделите своите резултати, като се присъдедините към фейсбук групата ТУК

Мариновано цвекло

Трябват ви 5-6 глави червено цвекло. Слагате ги в голяма тенджера и ги оставяте да се сварят. Не е нужно да ги белите, даже не е препоръчително, защото цвеклото ви ще си пусне соковете във водата и ще остане безцветно.

След като се свари го белите и стържете или режете на дребно. Мариновате го със сол, оцет и малко захар, след което прехвърляте в буркан, така трае доста време в хладилника. Колкото повече стои, толкова по-вкусно става!

Идеална добавка е към всякаквисалати или да си го хапвате просто така

Ряпа с моркови

Ще ви трябва 1 голяма ряпа, белите я и я стържете в купа. Може да я посолите малко, за да си пусне водата – тази вода не ни трябва, защото от нея може да … пръцкате (с извинения). Изстисквате си ряпата от водата и прехвърляте в друг съд. При нея си насъргвате 1-2 моркова, добавяте малко зехтин, сол и 1 кофичка кисело мляко. Разбърквате добре и прибирате в хладилник. Така трае около седмица без проблем и отново може да си добавяте към различни хапвания 🙂

Зелева салата – ама не стандартна

Ще ви трябват половин червена зелка и половин бяла зелка – режете ги на тънки лентички, осолявате ги и ги намачквате. Оставяте за 1 час на страна – както при ряпата, целта е да махнем ненужната вода. След час изтискваме зелето от водата. При него режем на жулиени или настъргваме – 2 моркова и 1 ябълка. Това ни е основата за салатата.

Дресинга който ще приготвим също е доста интересен. В купичка смесете 1 голяма лъжица сусамов тахан, сока на половин лимон, 10-15мл. зехтин, чесън на прах, семена от КИМ (по желание), черен пипер, още малко сол.

Изсипвате при зелевата смес и разбърквате добре. Прибирате в кутия – салатата беше вкусна и хрупкава дори на 3-тия ден, което ме очуди.

Това бяха 3-те предложения за днес, надявам се да са ви харесали и да ви е било полезно!

Beard on!

Write A Comment