Тренировки

Тренировъчни съвети за начинаещи

Pinterest LinkedIn Tumblr

Част 2

Ако сте подрастващ (в пубертата, та и може би до средата на 20-те)

 • Ако сте с наднормено тегло, първото нещо което е важно, най-вече от здравословна гледна точка е да свалите излишните килограми. Като тук не трябва да се прави грешката, която много деца правят (включително и аз, когато бях на 14-15 направих) – да не ям изобщо. Това може да доведе до сериозни хранителни разстройства и проблеми в дългосрочен план. Най-подходящния начин да започнете борбата с излишните килограмите е чрез адекватно движение (дори не е нужно да е фитнес, просто някакъв спорт) и адекватна диета.
 • Забравете за фетбърнъри, л-карнитини и всякакви такива шитни, които се предлагат за “сваляне на килограми”, най-голямото ви оръжие е ИЗРАЗХОДЕНА ЕНЕРГИЯ > ПРИЕТА ЕНЕРГИЯ
 • Ако трябва се запознайте с концепцията за броене на калории и макронутриенти и я приложете за известен период от време, докато свикнете коя храна какво съдържа, колко е калорична и колко може да си позволите от нея. От собствен опит знам, че крайно ограничаващите диети тип “салата и месо” дават краткотрайни резултати, но не работят в дългосорчен план.
 • Ако нямате проблеми с наднорменото тегло и искате да тренирате “фитнес”, то имам няколко много важни съвета:
  • НЕ започвайте да се филмирате още в началото и да кътвате и да лийнбълквате и да изпадате в тежки подробности и филми. Вашият организъм расте и се развива, така че му трябва допълнителна енергия за това (освен за тренировките). В повечето случаи лек излишък при трениращи подрастващи би бил перфектен за изграждане на добра мускулатура, без да се трупат твърде много излишни мазнини.
  • ПЪРВО се научете да изпълнявате упражненията с правилна техника, след това наблягайте на вдигането на повече тежести. Вдигането на непосилни тежести с лоша техника може да ви донесе единствено вреди.
  • В началото всеки вид тренировки биха дали резултат, докато тече периода на така наречените “noob gainz”, но силно препоръчвам да се ориентирате към трениране на мускулна група по 2 пъти седмично (сплитове от рода горна/долна, push/pull/legs биха били перфектни, а защо не и fullbody)
  • НЕ ви трябва отделна тренировка за ръце. За повечето трениращи за пръв път стъпващи в залата – особено тинейджъри, а и не само, първата естествена тренировка към която прибягват е тази за РЪЦЕ (been there, done that). Както съм споменавал в някои от своите клипове, ръцете (бицепс и трицепс) са малки мускулни групи и не изискват огромно количество обем. Още повече че се тренират от почти всички останали упражнения за горна част по един или друг начин)
  • НЕ ви трябват добавки, за да постигнете супер резултати. Ако сте постоянно в тренировките и правилното хранене, резултатите така или иначе ще дойдат, добавките няма да допринесат кой знае колко за това. Единствената добавка за която може да се замислите е креатин монохидрат (най-евтиния, който успеете да намерите). Инвестирайте парите си (или по-скоро тези на родителите си) в качествена храна.

Бъдете постоянни

 1. Поставете си начална цел да ходите на фитнес 3-4 пъти в седмицата за по един час и се придържайте към това.
 2. Не си намирайте оправдания, когато ви домързи. 
 3. Не оставяйте тренировката, като последното нещо, което ще свършите за деня – шанса да пропуснете по този начин се увеличава експоненциално. Съветът ми тук е да носите дрехите със себе си и да отидете на тренировка преди/след работа или училище. Не се прибирайте вкъщи, защото шанса да си останете там, особено в началото на тренировъчната ви кариера е огромен!
 4. Дори да направите лека тренировка и раздвижване за час, би било по-добре отколкото през този час да бездействате или да си скролвате фейсбук или инстаграм или да цъкате някоя безмислена игра.
 5. Изградете си навик, по този начин няма да изпитвате трудност, когато дойде време да отидете в залата. Времето което е нужно да се изгради нов навик варира според различни проучвания, но е прието че отнема около 2 месеца (66 дни по-точно). Като това време може да варира от човек до човек и зависи с какво нещо сте се заели да превърнете в навик.

Фокусирайте се над тренировките с тежести вместо над безкрайно кардио

 1. Тренировките с тежести водят до мускулен растеж.
 2. С кардиото може да загубите тегло, но трудно ще изградите мускулна маса.
 3. Мускулите са активна тъкан, повече мускули = повече изгорени от тялото калории. Тоест, колкото повече мускули имате – толкова повече ще можете да хапвате, без да ви се “лепи”.

Изгответе си план преди всяка тренировка

 1. Спрете да си губите времето, обикаляйки безцелно уредите в залата.
 2. Планирайте какви упражнения ще включите преди всяка тренировка.
 3. Планирайте повторенията, сериите и тежеста за всяко движение.
 4. Водете си записки по време на тренировката – изпълнени серии, повторения, тежест, ниво на енергия.
 5. Изпълнете си плана колкото може по-добре, след това вижте къде не сте успели или къде сте надвишили очакванията си.
 6. Адаптирайте следващата тренировка на база на резултатите от последната такава.

Опитайте да сте по-добри в нещо с всяка изминала тренировка

 1. Направете допълнително повторение на някое упражнение.
 2. Вкарайте темпо в някое движение, опитайте се да го правите по-контролирано
 3. Увеличете тежеста, когато ви стане прекалено лесно.
 4. Намалете периода за почивка.
 5. Работете над mind-muscle връзката.

 Бъдете отговорни пред някого

Когато не сте сами в някое начинание, винаги е по-лесно. Затова за по-добри резултати е добре да носите отговорност пред някого – било то треньор, приятел в залата, колега, съученик, майка ви (надявам се разбирате концепцията). Това ще ви помогне да сте по-постоянни .

Write A Comment