Рецепта

ГЕЙНЕР или ПРОТЕИН за маса?!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Това може би е един от най-често срещаните въпроси по залите и във виртуалното пространство, задаван най-често от начинаещи, които искат магически да изпият едно прахче и да станат 90кг нацепени, като петата на баба Радка от село Чокоба, лятно време.

Въпросът е, че повечето от тези хора не тренират адекватно, не си следят прогреса, не се хранят достатъчно или пък се хранят твърде много, което само по себе си не води до желаният от тях резултат.

Какво се питате е адекватното нещо, което да се направи в този случай – да се потърси помощ от професиналист? Разбира се че НЕ, естествено че първо ще потърсим магически прах, който ще свърши работата вместо нас!

Ще разгледаме двата вида добавки по отделно и накрая ще заключим кой и дали някой от тях изгражда така желаната “МАСА”.

Гейнери

Какво са гейнерите? – Това са високо калорични хранителни добавки, богати на въглехидрати и мазнини с по-ниско съдържание на белтъчини. Самото им име е хитро подбрано, за да заблуди не достатъчно информираните хора, че тези прахчета магически ще се превърнат в мускули, но реално те представляват едно огромна калорийна бомба, предоставяща на тялото между 1000-1200 калории на порция (serving). Шанса да омазните много от тях не е малък, тъй като тези 1200 калории в течна форма се преглъщат доста лесно, като допълнение към всичко останало.

Един средностатистически нормално трениращ, в началото на своята тренировъчна кариера (каквито са болшинството от хората интересуващи се от магически прахчета), по моето мнение няма огромната нужда да набавя около 1/2 от нужните му калории за деня от прахче, под формата на шейк за да изгражда мускулна маса. Достатъчно е да се храни в калориен излишък от 300-500 калории над поддържащите.

Друга основна заблуда е, че гейнерите не са особено скъпи – продават се в огромни пакети по 5-10кг, като цената им не надхвърля 50-100лв (в зависимост от развасофката). Естествено обаче размера на порцията гейнер е около 300-350гр, което прави срено 15-20 порции в опаковка, което ако направим простата математика не е мега яката оферта.

Когато хората ги сравнят с нормалния протеин на прах – средно 40лв/кг, те си казват, че гейнера е по-добрата оферта, което може би от страна на отношението калории/цена е вярно, НО аз лично бих се замислил:

  • Колко протеин ще си набавя с гейнера и колко с протеиновата пудра?
  • Колко храна ще успея да си купя за тези пари?
  • Дали предпочитам да хапна 3-4 пълноценни хранения за деня или просто да изпия 1 боза от шейкър?
  • С кое бих си набавил повече микронутриенти?

Протеини на прах

Така, след като “понахраних” гейнерите, сигурно си мислите, че ще започна да възхвалявам протеините на прах. Ами не, но според мен в някои ситуации могат да бъдат полезни и все пак не могат да бият добрата стара old school храна.

И все пак са додста полезни в случаите когато нямате време да си приготвите някоя пържола, яйца и т.н. Или пък бързате между срещи или лекции. Или просто тренирате сутрин и не ви се хапва. Общо взето, най-голямото им предимство е удобството, няма нищо по-специално в тях, когато ги сравним с протеиновите източници от храната.

Тук искам да спомена и аминокиселините на прах, които са доста разпространени, като няма да изпадам в подробности. Цената им варира но е доста по-висока от тази на протеините например. А какво са аминокиселините всъщност? Ами общо взето са градивните блокчета на протеините, та мисълта ми е следната, не си давайте парите за скъпи и прескъпи сокчета. Същите аминокиселини в сокчето ги има в храната и в частност в протеина на прах, който е по-добрия вариант и в този случай.

Има няколко вида протеини на прах:

Изолати

Тези би трябвало да са “най-пречистени” със съдържание от 90-95% протеин на 100гр., без почти никаква лактоза и с много ниско съдържание на мазнини. Това по пътя на логиката ги прави най-бързо усвояеми, разбира се ако ги пиете с вода. Ако ги пиете с мляко и в комбинация с някои друг плод под формата на смути, то може би изолатът не е най-подходящата форма над коята да се спрете, защото при комбинация с другите храни им се губи най-важното свойство – бързото усвояване (което общо взето не си струва ценовата разлика)

Концентрати

Тук съдържанието на протеин варира доста между 25-89%, аз лично не бих си взел някои със съдържание под 75-80%. Тази разновидност е по-подходяща в комбинация с други храни, защото така или иначе се усвоява по-бавно. Това е разновидността, която бих препоръчал на всеки да, чисто и просто, защото съотношението цена/качество/протеин е най-добро.

Хидролизирани

Хидролизираните протеини са обработени предварително, което на хартия би трябвало да подобри усвояването им, но пък са доста по-скъпи от концентрата, та дори и от изолата.

Да обобщим на кратко

Няма магически прахове, нито гейнерите, нито протеините ще ви направят магически по-масивни и нацепени. Постоянството в тренировките и правилната храна от друга страна ще се погрижат доста добре за това. Запомнете, че това е бавен процес и не става за 2 месеца.

Запомнете и че не ви трябват повече от 300-500 калории над поддържащите за да качвате ММ, без да се освините и не ви трябват повече от 300-500 калории под поддържащите, за да сваляте бавно. Номерът тук е, че поддържащите калории не са константа и трябва редовно да променяме стойностите, но това е друга тема.

Ако ще инвестирате в добавка, то го направете закупувайки суроватъчен протеин концентрат. Като добавка би бил доста по-полезен, по простата причина че може да си набавите нужното количество белтъчини лесно и независимо от другите ви хранения или докато бързате и нямате време да хапнете, като това ще е на цената за около 120-130 калории за порция от които 22-25гр. ще са протеин. Това разбира се не го прави есенциален за никой трениращ, на първо място винаги трябва да е храната!

Надявам се да не съм ви наговорил много глупости и да сте научили нещо полезно!

BEARD ON!

Write A Comment