Зимнина

Хрупкави Солени Краставички за зимата (лакто-ферментация)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Днес ще е малко по-нестандартно видео. Ще правим солени ферментирали краставички. Без стерилизация. Ще разчитаме на лакто-ферментация, което е същата технология като при киселото зеле. Този тип туршия се приготвя супер лесно както ще видите. Може да се приложи и за други зеленчуци.

Надявам се да ви хареса!

Може да споделите своите резултати, като се присъдедините към фейсбук групата ТУК

Продукти

  • 7-8кг корнишони
  • връзка копър
  • 2-3 пакета синап
  • сол (40-60г на литър вода)
  • вода

Приготвяне

Няколко бързи стъпки

Краставичките трябва да се накиснат добре във вода за 6-7 часа, може и за повече. Така ще падне пръстта и ще се почистят добре. Може да смените водата 1 път. Отстранете наранените краставички, защото може да ни развалят туршията.

Краставичките се нареждат в бидон или в буркани, може и по двата начина. Аз предпочитам бидон за по-лесно. Между тях се слага копър и синап.

Добавя се вода, като е важно да измерите колко течност добавяте, от това ще зависи количеството на солта.

Слага се сол – около 40 до 60 грама на литър течност. 4%-6% солен разтвор не позволява на други бактерии да се формират в саламурата, само тези, които спомагат лакто-ферментацията.

Разбърквате добре и това е.

В началото се оставя на топло да “втаса” за около 7-8 дни, след това може да се премести на по-хладно, дори да се стерилизира. За около 10 дни туршията би трябвало да е готова

Важен момента е, че трябва да се разбърква (разклаща) всеки ден. Друг важен елемент е синапът, който пази краставичките хрупкави и допринася със своя вкус.

Ако искате да спрете процеса на ферментация може да го направите с аспирин или натриев бензоат, но аз ще пропусна този момент.

Write A Comment